+36-1 331-2316, +36-30-506-3474 garuda@garuda.hu

MI A SUPERFOODS-SZUPERÉTEL?

A superfood – szuperétel fogalom mostanában vált népszerűvé, bár használatát már a XX. század elején feljegyezték. Különösen a fejlett országokban, a szuperételek iránti figyelem növekedését mostanában valószínűleg az élelmiszerekkel és az egészséggel kapcsolatos növekvő közérdeklődés ösztönzi.A szuperétel egy tápanyagokban dús élelmiszer, amiről úgy tartják, hogy különösen kedvező hatást gyakorol az egészségre és a jó közérzetre, amely tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, élelmi rosttal, antioxidánsokkal és/vagy fitoszterinekkel.

amb-energy-boostÁltalánosságban szólva, a szuperételeket olyan élelmiszerekkel, – különösen gyümölcsökkel és zöldségekkel- azonosítják, melyek tápanyagtartalmuk okán, más élelmiszereknél kedvezőbb hatást gyakorolnak az egészségre, akár antioxidáns, akár vitamin- vagy ásványi anyag tartalom tekintetében. Nem létezik olyan egyfajta élelmiszer, ami 100%-os mennyiségben tartalmazza azokat a vitaminokat, ásványi anyagokat, zsírsavakat, rostokat, amikre az emberi szervezetnek szüksége van.

Szinte minden zöldséget és gyümölcsöt nevezhetnénk szuperélelmiszernek, de ezek között is vannak, melyek kiemelkednek bizonyos tápanyag- vagy vitamin-tartalomban. Ide lehet sorolni pl a nyers kakaóbabot, a goji gyümölcsöt, az acai bogyót, a chlorella-t, a spirulina kék-zöld algát, a camu camu kivonatot, a chiamagot, az édesgyökeret, a lenmagot, a lucumát, a macagyökeret, vagy akár a galagonyalevelet.